Śledzie w oleju

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • solone płaty śledziowe

    60 dkg
  • cebula

    3 sztuki
  • sok z cytryny

    wg uznania
  • ziele angielskie

    5 ziarenek
  • pieprz ziarnisty

    5 ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • pieprz mielony do smaku

  • olej rzepakowy

    do zalania śledzi
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę zmienić, a śledzie moczyć kolejne 12 godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W dowolnym naczyniu ułożyć warstwę śledzi, skropić je sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Na śledziach ułożyć warstwę pokrojonej w półplasterki cebuli, kawałek liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego i ziarenko pieprzu. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy (ostatnia warstwa z cebuli). Wszystko zalać olejem (można użyć dowolnego)tak, żeby ostatnia warstwa też była w nim zamoczona. Tak przygotowane śledzie odłożyć do lodówki na ok. 2 doby.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 27.11.2015 22:20
pyszne śledzie
ONY_za_kare 24.12.2013 11:40
prosty i pyszny śledzik!
Sylwia56 23.08.2012 09:22
uwielbiam śledzie
MAR3STA 10.07.2012 22:05
smaczne rybki
MAR3STA 10.07.2012 22:05
smaczne rybki
parysek10 29.06.2012 15:24
wyśmienity
Katarzyna87 29.06.2012 13:22
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat