Śledzie w marynacie słodko-kwaśnej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • płaty śledziowe solone

    300 gram

marynata

  • cebula

    1 duża
  • olej

    2 łyżki
  • ketchup pikantny

    dobrej jakości pół szklanki
  • ogórek konserwowy

    1 sztuka
  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie odcedzić ze słonej zalewy,opłukać pod bieżącą wodą i wymoczyć w świeżej wodzie 12 godzin( jeżeli są bardzo słone zmienić raz wodę na świeżą). Wymoczone odcedzić i pokroić w mniejsze kawałki.
w garnku rozgrzać olej.Zeszklić posiekaną drobno cebulę.Następnie dodać pokrojonego w kostkę ogórka i wlać ketchup.Podgrzewać cały czas mieszając.Doprawić cukrem i świeżo mielonym pieprzem.Wystudzoną zalewę wymieszać ze śledziami i odstawić na kilka godzin do lodówki.Podawać z pieczywem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 07.05.2017 14:09
smaczny śledzik :)
Diana Rusiłowicz 03.05.2017 00:53
Smaczna propozycja!
Jolanta40 30.04.2017 17:15
uwielbiam takie śledzie
Ela15 11.04.2017 13:00
na pewno pyszny
Wacław 11.04.2017 09:34
apetyczne śledziki :-)
Janina 08.04.2017 21:47
Fajny śledzik;))
Marta1986 08.04.2017 19:49
pysznosci mniam
halina17 08.04.2017 18:26
Dobre śledzie.
tobi1989 08.04.2017 10:12
Bardzo lubię :)
tobi1989 08.04.2017 10:11
Uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat