Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Śledzie słodko-kwaśne wg Moniki

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matiasy
4 sztuki
marchew
1 sztuka dużą
pietruszka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
ogórek kiszony
2 sztuki małe
olej rzepakowy
2 łyżki
koncentrat pomidorowy
100 gram
ketchup łagodny
2 łyżki
sos słodko-kwaśny
1 łyżka
ocet
3 łyżki
cukier
1,5 łyżeczki
sól, pieprz
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie słodko-kwaśne wg Moniki

Śledzie przełożyć do miski i zalać je taką ilością wody aby je przykryła i zostawić na noc ( jeśli są bardzo słone to przynajmniej raz zmienić wodę).

Następnego dnia cebulę pokroić w cienkie piórka a czosnek drobno. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i dodać czosnek. Po około 1 minucie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki. Lekko podsmażyć. Dodać około 1/2 szklanki wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Gdy to nastąpi dodać pokrojone w cienkie krążki ogórki kiszone i dusić aż zmiękną. Dodać koncentrat, ketchup, sos słodko-kwaśny oraz ocet. Wymieszać.

Dodać przyprawy oraz cukier, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. W między czasie śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w ukośne paski o grubości około 1,5-2cm. Dodać do warzyw i dobrze wymieszać.Przełożyć do pojemnika próżniowego, odessać powietrze. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 dni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 01.01.2014 01:01
pyszotka śledzie
Megg 31.12.2013 22:30
Super smaczne sledziki
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 22:17
Ciekawy przepis.
monikaT83 31.12.2013 21:26
bardzo mi miło i polecam:) na moich urodzinach były hitem:)
Katarzyna54 31.12.2013 21:17
nie jadłam jeszcze takich, do wypróbowania przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak