Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zalewa

ocet 1 szklanka
woda 2 szklanki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
sól 1 łyżka

śledzie

płaty śledziowe
buraki czerwone 3 szt
ziemniaki 3 szt
jajka ugotowane na twardo 3 szt
cebula 3 szt
majonez

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zalewę do śledzi: ocet, wodę, listek, ziele, pieprz i sól gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia
Krok 1 - Śledzie pod pierzynką z buraczkami foto
2
Kiedy zalewa będzie zimna, zalewamy nią śledzie i odstawiamy je na 24 godziny
Krok 2 - Śledzie pod pierzynką z buraczkami foto
3
Następnego dnia obieramy płaty ze skóry i kroimy na kawałki
Krok 3 - Śledzie pod pierzynką z buraczkami foto
4
Ugotowane buraczki tarkujemy na grubych oczkach (ja używam buraczki ze słoiczka, które przygotowuję na zimę)
Cebulę kroimy na drobną kostkę
Krok 4 - Śledzie pod pierzynką z buraczkami foto
5
Ugotowanego ziemniaka tarkujemy na grubych oczkach
To samo robimy ugotowanymi jajkami
Krok 5 - Śledzie pod pierzynką z buraczkami foto
6
W przezroczystym naczyniu układamy na dnie kawałki śledzików, a następnie smarujemy je majonezem. Kolejno układamy buraczki i ponownie smarujemy majonezem. Następnie ziemniaki, majonez, pokrojona cebula, majonez, a na sam wierzch posypujemy starkowanym jajkiem.
Krok 6 - Śledzie pod pierzynką z buraczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 30.08.2014 14:30
super przepis
gosia56 30.08.2014 10:28
pyszny śledzik;)
gosia1988 30.08.2014 08:48
coś dla mnie :)
ice cubes 30.08.2014 00:18
dobre smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak