Śledzie pod pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebule

    3
  • ziemniaki

    3
  • marchew

    2
  • jajka

    5
  • majonez

    400 g
  • ocet

    2 łyżki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • cukier

    0,5 łyzeczki
  • pieprz do smaku

  • matijasy

    70 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie pod pierzynką foto
Śledzie wymoczyć, a następnie pokroic na mniejsze kawałki ok. 3-4 cm i skropić octem. Ziemniaki i marchewkę ugotować w skórce i obrac dopiero po ostudzeniu. Ugotowac jajka na twardo. Cebule obrac i pokroic w drobną kosteczkę, a następnie sparzyć. Odcedzic i lekko posolic i pocukrzyć.
Krok 2 - Śledzie pod pierzynką foto
Śledzie ułożyć na dnie naczynia, posypać cebulą. Na nia zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach (ścierac bezpośrednio na cebulę, nie wczesniej żeby się nie posklejało). Posmarować majonezem, posolić i popieprzyć. Nastepnie zetrzeć marchewkę i znów posmarowac majonezem i doprawić.
Krok 3 - Śledzie pod pierzynką foto
W kolejnej warstwie zetrzeć jajka i posmarować majonezem. Doprawić i posypać szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat