Śledzie po kaszubsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • matijasy

    500-600 g
  • cebula biała

    350 g
  • marchewka

    1 szt duża
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • olej

    100 ml
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • woda

    175 ml
  • passata pomidorowa

    200 ml
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1-1,5 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 listki
  • ziele angielskie

    5-6 ziarenek
  • sól i pieprz

  • mleko

    500-600 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie po kaszubsku foto
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około3h)

Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach.
Krok 2 - Śledzie po kaszubsku foto
Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około 5-7 minut,
Krok 3 - Śledzie po kaszubsku foto
Następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Krok 4 - Śledzie po kaszubsku foto
Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie.
Krok 5 - Śledzie po kaszubsku foto
Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę.
Krok 6 - Śledzie po kaszubsku foto
Zamykamy. Odstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 27.12.2016 13:32
Życzę smacznego :)
hanbes 26.12.2016 14:28
No super! Moje śledziki bledną przy tych kaszubskich! Uwielbiam takie potrawy i studiując składniki, przepis oraz zdjęcie to musi być poezja... Z Cieszyna na Kaszuby kawał drogi więc postanowiłem że zrobię ten przysmak na 100% !
Konczi 16.12.2016 18:23
Polecam dodatek papryki, są pyszne :)
Konczi 16.12.2016 18:22
Jeszcze czas by to nadrobić :)
iziona 16.12.2016 14:59
Bardzo apetyczne ja mam pełno pierników, a ani jednego śledzia w domu :)
Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 12:30
bardzo smaczne śledziki
ania2610 16.12.2016 11:19
bardzo lubię śledziki w ten sposób przygotowane!
Mniam 16.12.2016 11:06
Pyszne śledzie! Przy najbliższej okazji zrobię z papryką, bo takie śledzie zawsze robiłam bez papryki:)
Ola1984 16.12.2016 08:54
Mniam, smaczna wersja śledzików.
jagoda5913 16.12.2016 00:28
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat