Śledzie po karpacku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet śledziowy

    80 dag
  • mleko 2%

    2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • jabłka

    1/2 kg
  • oliwa

    3 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

  • sól

  • sok z cytryny

  • skórka z cytryny

  • cukier drobny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy 2 godziny w mleku. Jabłka obieramy, usówamy gnazda nasienne, kroimy w palstry i skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy oliwę wrzucamy jabłka i dusimy ok 3 min.Dodajemy skórkę otarta z 1 cytryny, przyprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Mieszamy i dusimy ok.7 min. Następnie do jabłek dodaj przecier pomidorowy i cukier do smaku (ok.1/2 łyżeczki), delikatnie mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Wymoczone filety osuszamy, kroimy na kawałki i układamy w salaterce albo półmisku. Ślezdie przykrywamy masą jabłkową, wstawiamy na 5 godz. do lodówki aby śledzie przeszły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 03.06.2013 09:44
raczej jeszcze nie jadłam
bami 28.09.2011 17:34
Takiej nazwy jeszcze nie słyszałam, ale przepis brzmi całkiem fajnie :)
Justyna70 28.12.2010 19:40
takich nie próbowałam a wydają się być smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat