Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po grecku

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 500 gram
marchew 500 gram
cebula 500 gram
rodzynki 150 gram
koncentrat pomidorowy słoiczek
olej do smażenia 0,5 szklanki
ocet 2-3 łyżki
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Porada

Mój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po grecku

Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły. Marchew gotujemy nie obierając jej, powinna być lekko twarda. Ostudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, jeśli cebule są duże to kroimy je na więcej części. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając, cebula ma być lekko zeszklona. Dodajemy rodzynki ,marchewkę, przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet. Całość dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki, dodajemy do warzyw, delikatnie mieszamy. Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki aby śledzie przeszły smakami warzyw i sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.02.2016 15:53
bardzo smaczny śledzik
IZABELA29 06.02.2016 11:36
SMACZNIE WYGLĄDAJĄ
gosia56 06.02.2016 10:48
super sledzik
Damiano
Damiano 06.02.2016 10:23
smaczna rybka
Krzysztof15 06.02.2016 09:39
bardzo lubie ,pycha
Maridka19 06.02.2016 06:08
Jadłam takiego i jest bardzo smaczny :)
Franciszek 06.02.2016 01:02
dobre śledzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak