Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie o smaku piernika

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matiasy 50 dag
cynamon 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 2 łyżeczka
ziele angielskie 6 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczka
imbir 3 cm
olej rzepakowy 3 łyżka
koncentrat pomidorowy 3 łyżka
cebula 3 sztuka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie o smaku piernika

Matiasy płuczemy, zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 2 godziny, odcedzamy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Liście laurowe drobno kruszymy. Dodajemy cukier puder, cynamon, pieprz mielony oraz obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Dokładnie mieszamy.

Przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie z obu stron śledzie i odstawiamy je na noc do lodówki.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półtalarki.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim cebulę na nurmiano.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, 50-80 ml wody i dusimy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, studzimy.

Matiasy kroimy na około 2 cm kawałki.

Układamy warstwę śledzi, przykrywamy je przesmażoną cebulą. Kładziemy kolejną warstwę śledzi, które również przykrywamy cebulą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby śledzie lekko się przegryzły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 12.05.2014 13:36
Pyszności- jak zwykle:)
Olga_SK 12.05.2014 11:31
Ciekawy pomysł :)
Wiktoria29 12.05.2014 09:10
zaskakujące połączenie
2milutka 12.05.2014 08:01
cudownie wygląda ta przekąska
stokrotka 11.05.2014 23:44
ciekawe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak