Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie o smaku piernika
Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu. Liście laurowe drobno kruszymy. Dodajemy cukier puder, cynamon, pieprz mielony oraz obrany i starty na drobnych oczkach imbir. Dokładnie mieszamy.
Przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie z obu stron śledzie i odstawiamy je na noc do lodówki.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półtalarki.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim cebulę na nurmiano.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, 50-80 ml wody i dusimy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru, studzimy.
Matiasy kroimy na około 2 cm kawałki.
Układamy warstwę śledzi, przykrywamy je przesmażoną cebulą. Kładziemy kolejną warstwę śledzi, które również przykrywamy cebulą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby śledzie lekko się przegryzły.