Śledzie na świąteczny stół i nie tylko :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    1 kg
  • cebula biała

    4 szt
  • grzyby marynowane

    1 słoiczek
  • papryka konserwowa

    1 słoiczek
  • ogórki konserwowe

    1 słoiczek
  • sok z jednej cytryny

    1 szt
  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w wodzie przez około 3 godziny.
Podczas moczenia powinniśmy przynajmniej ze 2-3 razy zmienić wodę.
Następnie osuszamy je i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w półksiężyce a ogórki i paprykę w słupki.

W przezroczystej salaterce układamy najpierw warstwę śledzi, na nie warstwę cebuli oraz grzyby, ogórki i paprykę i tak do wyczerpania składników. Każdą warstwę ułożonych śledzi pieprzymy i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Całość odkładamy na godzinę do lodówki, a po upływie tego czasu zalewamy olejem, tak by wszystko było zakryte.
Przechowywać w lodówce.

Gotowe do jedzenia są dnia następnego ale przed postawieniem na stół należy odlać olej.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (39)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 15.01.2014 10:59
pyszne śledziki,takie lubię
berys18 10.12.2013 08:07
bardzo apetyczne śledzie
kate.500 23.11.2013 09:25
smaczne sledziki
Michał2 21.11.2013 12:19
uwiebiam śledzie pod każdą postacią
JOANNA16 22.10.2013 16:41
pycha śledzik
Ania67 01.10.2013 18:54
świetnie podane
Rybciia 01.10.2013 12:13
super śledziki :-)
gosia56 28.09.2013 19:45
pyszny śledzik
ppaulina 07.09.2013 21:03
śledzik pycha
olkaaa 19.08.2013 17:25
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat