Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie marynowane...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 1 kg
woda 1,5 litra
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
marchew 1 większa
seler 1 mały
pietruszka 1 średnia
sól 1 łyżka
ocet 10 % 1 szklanka
olej rzepakowy 2 łyżki
cebula 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie marynowane...

marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę

do wody dać warzywa, ziele i liście, sól i gotować z 10 minut

wlać ocet i gotować z 2 minuty - zalewę odstawić do wystudzenia

świeże, średnie śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć głowy, opłukać i całe włożyć do zalewy na 3 dni - schować przykryty garnek do lodówki

marynowane śledzie wylać z zalewy i teraz z nich usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości

śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą

filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć

schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 09.03.2014 10:13
Ja również lubię marynowanego śledzika:)
Sroczka 08.03.2014 22:02
Takie śledziki to ja lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak