Śledzie leśniczego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    1/2 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    5-6 ziarenek
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • grzyby suszone

    2 sztuki
  • przecier pomidorowy

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżka
  • olej

    1/2 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki
  • ocet 10 %

    1/4 szklanki
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • liść laurowy

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:
Zagotować wodę. Dodać ziarna jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, sól, cukier oraz pokrojone (wcześniej namoczone)grzyby. Marynatę gotować około 10 minut, na koniec dodać przecier pomidorowy i ocet. Filety (wcześniej wymoczone z nadmiaru soli) podzielić na mniejsze porcje. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Śledzie posypać papryką i cebulką, zalać zimną marynatą. Odstawić na minimum 24 godz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 21.02.2013 16:33
smaczne;]
Ewelina38 08.06.2012 18:40
pysznie podane :)
Ewa104 22.01.2011 07:39
Śledzie uwielbiam od każdą postacią.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat