Śledz z rodzynkami i migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    500 g
  • cebula

    4 sztuki
  • rodzynki

    100 g
  • migdały

    50 g
  • cytryna

    1/2
  • cukier

    2 łyżeczki
  • seler konserwowy

    2 łyżki
  • olej

    3/4 szklanki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę w pół talarki. Rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Po czym odcedzić. Migdały przekroić na pół. Cebulę zeszklić na dwóch łyżkach oliwy. Oprószyć solą. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, cukier, odcedzone rodzynki i migdały. Podsmażyć krótką chwilkę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego ostudzenia. W słoiku układać na przemian cebulę i śledzie, zalać olejem. Zamknąć i przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 11.04.2016 15:28
wspaniałe śledziki
Malinka 11.04.2016 09:39
Świetna alternatywa dla śledzia :)
Motorek 10.04.2016 19:44
fajny przepis
sezamek 10.04.2016 17:44
Super , lubię takie połączenia :)
Ola1984 10.04.2016 17:39
Robię podobne śledziki ale z dodatkiem jabłka. Są pyszne. Twoje wyglądają na smakowite.
agaK. 10.04.2016 17:15
Te smaki są fajne, posmakowały by mi:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat