śledź pod śmietanową pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe

    3 sztuki
  • ogórek kiszony

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • jabłko

    1/2 sztuki
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • majonez

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • kwasek cytrynowy

    1 szczypta
  • ocet

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Wymoczone płaty śledziowe kroimy na kawałki skrapiamy octem i oliwą układamy na talerzu.
Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Jabłko i ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ze startych ogórków odciskamy soki. Cebulę, jabłko i ogórki mieszamy ze śmietaną i majonezem,dodajemy odrobinę kwasku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i nakładamy na śledzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 12.04.2015 20:59
super śledzik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat