Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląskie kluski z dodatkiem koncentratu barszczu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1,5 kg,
mąka ziemniaczana
jajko 1 szt,
sól do smaku
barszcz czerwony według uznania (koncentrat)

Przepis i sposób przygotowania na: Śląskie kluski z dodatkiem koncentratu barszczu

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę, wyrównać ich powierzchnię, następnie podzielić na cztery części. Wyciągnąć na wierzch jedną czwartą ziemniaków, w miejsce wyciągniętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby sięgała wyrównanej powierzchni ziemniaków. Wymieszać dokładnie mąkę z ziemniakami, dodając soli oraz jajko (czasami zamiast jajka dodaje zimnej wody). Następnie do wyrobionej masy dodać koncentratu barszczu i ponownie wymieszać.

Łyżką nabierać porcje ciasta i formowa kluski.

Gotowe kluski włożyć do gotującej osolonej wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie.

Po ugotowaniu kluski wyjmować łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak