Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełkowy knedel

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka ugotowane 4 sztuki
marchew ugotowana 1 sztuka
natka pietruszki 3 łyżki usiekanej
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
gałka muszkatołowa 1 szczypta do smaku
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżeczki
bulion 3/4 szklanki
śmietanka 1/3 szklanki
jabłko 1/2 sztuki
chrzan tarty 4 łyżeczki
cukier 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełkowy knedel

Kroki postępowania

1
Skrzydełka obrać z kości, chrząstek i grubszych skórek
Krok 1 - Skrzydełkowy knedel foto
2
Rozdrobnić.
Marchew pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać mięso, jajko, marchewkę, natkę pietruszki . Dodać tartą bułkę by związała masę na kotleciki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałka muszkatołową.
Krok 2 - Skrzydełkowy knedel foto
3
Rozłożyć płat cienkiej folii spożywczej. Ułożyć na niej masę na knedel.
Krok 3 - Skrzydełkowy knedel foto
4
Uformować za pomocą unoszenia poszczególnych boków folii owalny kształt knedla. Zawinąć szczelnie folią podwijając boki tak by się nie rozwinęły.
Krok 4 - Skrzydełkowy knedel foto
5
Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut na małym gazie ( od chwili kiedy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć).
Wyjąć i odwinąć. Zostawić na moment by lekko ,,ochłonęło". Pokroić w plastry.
Krok 5 - Skrzydełkowy knedel foto
6
W czasie kiedy knedel się gotuje zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać 2 łyżeczki mąki. Wymieszać. Rozprowadzić bulionem i śmietanką. Ogrzewać aż zgęstnieje. Dodać utarte na tarce jarzynowej jabłko i chrzan. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub jarzynką ( muszą być delikatne w smaku by nie przytłumiły smaku potrawy).
Krok 6 - Skrzydełkowy knedel foto
7
Często gotuję na skrzydełkach wywar na zupę. Potem albo obieram je i robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików , albo obsmażam panierowane.
To jest propozycja podobna. Ugotowane skrzydełka po obraniu rozdrabniam i robię z nich knedel na parze. Podaje z sosem zrobionym na bazie wywaru w którym się gotowały ( trzeba pamiętać by odlać go trochę w czystej formie zanim zacznie sie robić zupę).
Krok 7 - Skrzydełkowy knedel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 21.11.2013 21:17
Super pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy, muszę koniecznie wypróbować :)
2milutka 21.11.2013 20:32
rewelacyjnie wygląda
norweska20 21.11.2013 18:31
chętnie to zrobię
babajaga1969 21.11.2013 18:12
ciekawe i smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak