Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Drób od dziesięcioleci wiedzie prym na polskich stołach. Podajemy go w różny, najczęściej wytrawny sposób. Wg mnie idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami o owocach już nie wspomnę. Korzystając z pomysłu na żeberka pieczone w coli, wykorzystałem ten patent na nieco szybsze, lecz równie smakowite skrzydełka.

Składniki:

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kilogram
napój typu cola 400 mililitrów
czosnek 4 ząbki
olej 3 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka z kurczaka pieczone w coli

Mięso oczyszczamy, nacieramy solą.

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, sosem sojowym, słodką papryką i ostrą. Marynatą zalewamy skrzydełka, obtaczamy tak, aby całe było nią pokryte. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekamy 30 minut pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak