Skrzydełka w pikantnym cury indyjskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • cebula

    1 szt
  • śliwki suszone

    6 szt
  • żurawina suszona

    10 szt
  • oliwa aromatyzowana

    3 łyżki

Mięso

  • skrzydełka kurczaka

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka myjemy ,przecinamy na 3 części lotki zostawiamy na zupę ,a resztę będziemy marynować.
Z podanych przypraw robimy marynatę .Ja użyłam curry indyjskiego ,które jest juz bardzo aromatyczne i takie nie powtarzalne w smaku .
Cebulę obieramy i szatkujemy w piórka,dodajemy do niej pokrojone w plasterki śliwki i żurawinę ,dodajemy to do marynaty i wkładamy do tego skrzydełka .
Zostawiamy na kilka godzin.
Następnie do naczyń glinianych lub żaroodpornych wkładamy mięso i zapiekamy ok1h w tem 180st .
Podajemy z sałatką .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 14.04.2014 10:58
pyszne skrzydełka
Aannkaa82 13.04.2014 14:23
Bardzo ładne zdjęcie
Anna133 13.04.2014 12:43
Prosty ,szybki obiad ,ale bardzo intensywny smak i aromat

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat