Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka podduszane z brukselkami i rozmarynem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka 6 sztuk
brukselka 20 sztuk
ziemniaki 3 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
marchew 2 sztuki
fasolka czerwona 1 puszka
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
bulion drobiowy 1 szklanka
oliwa 7 łyżek
rozmaryn świeży 7 gałązek
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka podduszane z brukselkami i rozmarynem

Kroki postępowania

1
Do dużego garnka wlać trochę oliwy z oliwek i dodać ziemniaki pokrojone w plasterki, marchewkę pokrojonę w plasterki, brukselkę w całości, cebulę pokrojoną w ósemki, podsmażać przez około 10 min (jak zacznie się przypalać podlać oliwą). Po 10 min zmniejszyć gaz i lekko podlać wodą, posolić i przykryć pokrywką aby się dusiło przez 15 min.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, skrzydełka nasmarować 3 łyżkami oliwy wymieszanej z solą i papryką słodką i piec przez 25 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Krok 1 - Skrzydełka podduszane z brukselkami i rozmarynem foto
2
Po 15 min duszenia dodać szklankę wina i fasolkę. Zagotować.
Krok 2 - Skrzydełka podduszane z brukselkami i rozmarynem foto
3
Jak się zagotuje dodać skrzydełka, wrzucić w całości gałązki rozmarynu i przyprawić pieprzem. Przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu przez 15 min.
Krok 3 - Skrzydełka podduszane z brukselkami i rozmarynem foto
4
Następnie wlać bulion, zwiększyć gaz i już bez przykrywania gotować przez kolejne 15 min.
Warzywa i mięsko powinno być miękkie.
Krok 4 - Skrzydełka podduszane z brukselkami i rozmarynem foto
5
Podawać udekorowane gałązką rozmarynu.
Krok 5 - Skrzydełka podduszane z brukselkami i rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 04.03.2013 18:31
bardzo aromatyczne :) Pyszne składniki!
rjustysia 21.02.2013 12:24
Jednogarnkowe bardzo smaczne danie :)
Betka 11.01.2013 15:12
mniam rewelacja;)
anemon 09.01.2013 17:14
Podoba mi się takie połączenie warzyw i mięsa, no i ten tymiankowy aromat.
adelajda 08.01.2013 21:48
mój mąż uwielbia takie potrawy ! super !
IwonaDD 08.01.2013 20:12
to wygląda na takie smaczne, że jadłabym oczami, i ta kompozycja warzyw - perfekcja!! komplimenty !!!
Joannasz3190 08.01.2013 17:28
Dobry przepis :)
Monika58 08.01.2013 16:58
dobra propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak