Skrzydełka na ostro z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    6 szt
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • papryczka chilli

    4 szczypty mielonej suszonej
  • kolendra

    4 szczypty
  • papryczki jalapeno

    4 szczypty płatki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • marchew

    2 szt
  • pasternak

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

    4 szczypty
  • pieprz

    4 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka kroimy na 3 części lotki zostawiamy do rosołu, mięso przyprawiamy podanymi przyprawami i zostawiamy na 30 min.
Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzany kładziemy mięso, obsmażamy z każdej strony, po czym zalewamy winem i dusimy aż do miękkości i odparowania całego płynu.

Warzywa obieramy obieraczką na ładne paseczki, cebulę kroimy w piórka ,następnie wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i przesmażamy, dodajemy miód, przyprawy, podlewamy odrobina wody, dusimy na wolnym ogniu, ok 7 min, aż cały płyn odparuje.

Skrzydełka podajemy z duszonymi warzywami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 09.12.2016 11:55
Dobrze przyprawione skrzydełka :)
Wacław 09.12.2016 11:42
pyszna propozycja :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat