Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie

Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka zagrodowego

    4 szt. (bez skóry i kości)
  • cebula

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • czosnek

    3 ząbki (pokrojone)
  • ser pleśniowy

    100 g (pokrojony w kostkę)
  • pomidory suszone Smak

    2 łyżki (paski)
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • rosół z kury Kucharek

    100 ml
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • tymianek

    (do smaku)
  • gałka muszkatołowa mielona

    (do smaku)
  • pieprz biały mielony

    (do smaku)
  • sól morska

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
Umyte i osuszone podudzia z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Dodać cebulę, czosnek, białe wino i rosół, dusić 20 minut.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
Następnie wlać śmietanę.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
Dodać pokrojony ser pleśniowy, suszone pomidory i tymianek.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
Całość dusić do miękkości, ciągle mieszając. Przed podaniem doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

09.10.2016 07:47
Pyszny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat