Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka zagrodowego
4 szt. (bez skóry i kości)
cebula
2 szt. (pokrojone w kostkę)
czosnek
3 ząbki (pokrojone)
ser pleśniowy
100 g (pokrojony w kostkę)
pomidory suszone Smak
2 łyżki (paski)
olej rzepakowy
50 ml
wino białe wytrawne
100 ml
rosół z kury Kucharek
100 ml
Sklep Prymat
śmietana kremówka
200 ml
tymianek
(do smaku)
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
(do smaku)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone podudzia z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju. Dodać cebulę, czosnek, białe wino i rosół, dusić 20 minut.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
2
Następnie wlać śmietanę.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
3
Dodać pokrojony ser pleśniowy, suszone pomidory i tymianek.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto
4
Całość dusić do miękkości, ciągle mieszając. Przed podaniem doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 11. Kurczak duszony z tymiankiem i suszonymi pomidorami w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.10.2016 07:47
Pyszny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak