Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

skrzydełka na cebuli

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 5 sztuk
cebula 4 sztuki
mąka krupczatka 2 łyżki
przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki
ryż 200 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: skrzydełka na cebuli

Skrzydełka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki i posypujemy przyprawą uniwersalną. Mąkę mieszamy z bułką tartą i w tej mieszance obtaczamy kawałki mięsa. Podsmażamy na lekko złocisty kolor. Do garnka wlewamy ok 2 łyżek oliwy, wrzucamy pokrojone w piórka cebule i podsmażamy mieszając ok 3 minut. Dodajemy kawałki kurczaka, wlewamy trochę wody (tak aby nie zakryła cebuli!), doprawiamy delikatnie przyprawa uniwersalną i przykrywamy garnek. Zostawiamy na malym ogniu co jakiś czas potrząsając garnkiem w celu zamieszania potrawy. Gdy mięso będzie miękkie a z cebuli zrobi się sos podajemy całość z ugotowanym białym ryżem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak