Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kapusta

    10 liści
  • mięso mielone wołowe

    400 g
  • ryż

    2 szklanki
  • cebula

    3 szt
  • rodzynki

    100 g
  • pasta paprykowa

    1 łyżka
  • pomidory

    4 szt
  • włoszczyzna

  • rosól warzywny KUCHAREK

  • ser parmezan

    50 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • szczypiorek

    pęczek
  • jogurt grecki

    200 ml
  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

  • olej sezamowo-rzepakowy

  • olej rzepakowy

do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • cukier

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
Z włoszczyzny przygotowujemy rosół warzywny. Dla wzmocnienia smaku rosołu z warzyw dodajemy 1 kostkę rosołu warzywnego Kucharek.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
Kapustę gotujemy głąbem do dołu w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Przygotowujemy 10 liści i ścinamy z nich grube unerwienia biegnące przez środek liścia. Pozostałe unerwienia zbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Surowy ryż przekładamy na sitko i zanurzamy w misce z zimną wodą.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
Cebule kroimy w kostkę i smażmy na rozgrzanym oleju rzepakowym na lekko złoty kolor. Wołowinę przekładamy do dużej miski. Pomidory bez szypułek kroimy w kostkę i przekładamy do miski z mięsem. Doprawiamy do smaku przyprawą do wołowiny. Dodajemy podsmażoną cebulę, odrobinę oleju sezamowo-rzepakowego oraz rodzynki. Pod koniec dodajemy pastę paprykową i odcedzony ryż. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
Liście przecinamy wzdłuż na pół i na każdy kawałek nakładamy farsz. Liście zwijamy dłuższym bokiem w wąskie rulony. Zawijańce układamy w naczyniu żaroodpornym od zewnątrz do wewnątrz formując z nich „ślimaka”. Zalewamy przygotowanym rosołem warzywnym (samym płynem bez warzyw), tak, aby przykryć całą powierzchnię naczynia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 40 minut (do zrumienienia kapusty).
Krok 5 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
Bułkę tartą podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumieni, od czasu do czasu mieszając. Szczypiorek drobno siekamy i łączymy z jogurtem greckim.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Zawijaniec z kapusty, odc. 17 foto
Upieczonego zawijańca posypujemy zrumienioną bułką tartą oraz startym parmezanem. Podajemy z jogurtem ze szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

IZABELA29 23.10.2016 10:16
Musi byc smaczny
MonikaW 29.09.2016 21:46
pycha przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat