Skórki ziemniaczane z kiełbasą w musztardzie i grzankami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zwykłe ziemniaki podane w takiej formie wyglądają i smakują wybornie. Proste, i smaczna przekąska na ciepło. Mogą być nie tylko przekąską, ale również dodatkiem do obiadu, a nawet samodzielnym daniem. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    5 sztuk
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Kminek cały Prymat

    1 łyżeczka
  • kiełbasa zwyczajna

    10 dag
  • chleb

    2 kromki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • kapary

    1 łyżka
  • ser żółty starty

    3 łyżki
  • papryczka chili

    0,5 sztuki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować. Ugotować w mundurkach z dodatkiem soli i kminku prawie do miękkości (nie rozgotować). Lekko przestudzić i przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wydrążyć ostrożnie środki, aby nie uszkodzić ścianek, ani dna. Oprószyć pieprzem i solą.

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć. Pod koniec dodać posiekaną papryczkę chili. Gotowe przełożyć do miski, a na tę samą patelnię wsypać pokrojony w drobną kostkę chleb i często mieszając, smażyć na małym ogniu, aż powstaną rumiane grzaneczki.

Wydrążone części ziemniaków posiekać i dodać do kiełbasy. Dodać też kapary, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki i musztardę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać grzanki, połączyć z całością i powstałym farszem napełnić połówki ziemniaków.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę delikatnie natłuścić olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowane połówki ziemniaków ułożyć na blaszce, nakryć folią aluminiową, aby za mocno nie obeschły i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aby całość mocno się podgrzała, a ser stopił i połączył wszystkie składniki.

Podawać gorące zaraz po wyjęciu z pieca. Przed podaniem udekorować pietruszką. Doskonale smakują z surówką.

lucynako
Zamiast papryczki chili można użyć ząbek czosnku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat