Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórki ziemniaczane z kiełbasą w musztardzie i grzankami

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zwykłe ziemniaki podane w takiej formie wyglądają i smakują wybornie. Proste, i smaczna przekąska na ciepło. Mogą być nie tylko przekąską, ale również dodatkiem do obiadu, a nawet samodzielnym daniem. 

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
kiełbasa zwyczajna 10 dag
chleb 2 kromki
natka pietruszki 1 łyżka
kapary 1 łyżka
ser żółty starty 3 łyżki
papryczka chili 0,5 sztuki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Porada

Zamiast papryczki chili można użyć ząbek czosnku.

Przepis i sposób przygotowania na: Skórki ziemniaczane z kiełbasą w musztardzie i grzankami

Ziemniaki dokładnie wyszorować. Ugotować w mundurkach z dodatkiem soli i kminku prawie do miękkości (nie rozgotować). Lekko przestudzić i przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wydrążyć ostrożnie środki, aby nie uszkodzić ścianek, ani dna. Oprószyć pieprzem i solą.

Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć. Pod koniec dodać posiekaną papryczkę chili. Gotowe przełożyć do miski, a na tę samą patelnię wsypać pokrojony w drobną kostkę chleb i często mieszając, smażyć na małym ogniu, aż powstaną rumiane grzaneczki.

Wydrążone części ziemniaków posiekać i dodać do kiełbasy. Dodać też kapary, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki i musztardę. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać grzanki, połączyć z całością i powstałym farszem napełnić połówki ziemniaków.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę delikatnie natłuścić olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowane połówki ziemniaków ułożyć na blaszce, nakryć folią aluminiową, aby za mocno nie obeschły i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aby całość mocno się podgrzała, a ser stopił i połączył wszystkie składniki.

Podawać gorące zaraz po wyjęciu z pieca. Przed podaniem udekorować pietruszką. Doskonale smakują z surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak