Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomarańczowa.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z pomarańczy 6 sztuk
cukier 4 czubate łyżki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczowa.

Pomarańcze,z których później będzie robiona skórka,przed zjedzeniem powinny być dokładnie umyte.Skórkę z pomarańczy (z 6 dorodnych sztuk)w miarę starannie oczyściłam z białej błonki,usunęłam białą skórkę od wewnątrz nożem.Kawałki skórki pokroiłam w kosteczkę.Przełożyłam pokrojoną skórkę do garnuszka.Zalałam wodą do poziomu, do którego sięgała skórka i zasypałam cukrem.Gotowałam na niedużym ogniu przez 1,5 godziny - aż woda się wygotowała,mieszająca od czasu do czasu.Skórkę,jeszcze ciepłą,przełożyłam do słoiczka i po wystygnięciu wstawiłam ją do lodówki,gdzie ją przechowuje.
Skórka z pewnością przyda się jako dodatek do wszelakich ciast,czy w ramach dekoracji wypieków.A dodatkowo nic ze zjedzonych pomarańczy się nie zmarnowało,wszystko zostało spożytkowane.Zapachy podczas jej gotowania niezmiernie przyjemne,a do tego jaka koloroterapia miała miejsce podczas robienia,żywy i pozytywny pomarańczowy kolor skutecznie poprawiał nastrój.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 01.04.2013 08:43
Dobry dodatek do ciast :)
Pyszota 29.01.2013 13:20
oj, muszę zrobić
Habibi 29.01.2013 13:12
Nie moczysz skórki wcześniej, aby wypłukać goryczkę? Ja moczę dwa dni ;) ...a i tak trochę jej zostaje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak