Simity - tureckie bajgle

Simity - tureckie bajgle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sezam

    0,5 szklanki
  • woda

    250 (ciepła)
  • woda zimna

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody.

Kiedy przygotowany zaczyn urośnie
( po ok. 20 - 30 minutach )
dodajemy go do mąki, wsypujemy sól, zagniatamy.


W reszcie ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżkę melasy
( lub miodu )
i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami.

Zagniatamy gładkie ciasto.

Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą melasy ( lub miodu ) i obtaczamy obficie w uprażonym sezamie.

Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mufinka79

19.04.2013 10:35
fajny przepis :) A gdzie można zakupić melasę z winogron?

bogusia19

19.04.2013 10:24
ciekawy bardzo

miki47

19.04.2013 09:45
interesujący przepis, mniam

wiola333

19.04.2013 09:32
bardzo smaczny przepis

Paolcia

19.04.2013 09:14
bardzo apetycznie wygląda :)

dodi

19.04.2013 09:06
super te bajgle

IwonaDD

19.04.2013 09:05
trzeba mieć talent kulinarny by takie cudo samemu w domu przygotować -komplementy

Pomocnik

19.04.2013 08:55
wyglądają bardzo apetycznie

kriko

19.04.2013 08:36
bardzo ciekawe

Krzysztof15

19.04.2013 08:33
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat