Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezonowa zupa szczawiowa z jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 3 pęczki
woda 3,5 l
włoszczyzna 2 pęczki (młoda)
ziemniaki młode 1,5 kg
żeberka wieprzowe 0,5 kg
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
masło 2 łyżki
śmietana 18 proc 300 g
jajko ugotowane na twardo 10 sztuk
sól 1 płaska łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

Uwielbiam zupę szczawiową, ale tylko w sezonie na świeży szczaw. Przygotowaną na młodej włoszczyźnie, z dodatkiem młodych ziemniaków i podsmażonym na masełku szczawiem. Oczywiście obowiązkowo z dodatkiem jajka na twardo. Pyszności!

Przepis i sposób przygotowania na: Sezonowa zupa szczawiowa z jajkiem

Kroki postępowania

1
Umyte dokładnie mięso dzielimy na 2-3 części, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę. Z włoszczyzny wyjmujemy marchew, odcinamy nać, marchewkę obieramy. Pozostałą włoszczyznę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i związujemy. Marchew kę i włoszczyznę wrzucamy do garnka z mięsem, dodajemy liście laurowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 35-40 minut. Włoszczyznę wyławiamy zostawiając marchew, dodajemy pokrojone w średnią kostkę ziemniaki (wcześniej obrane). Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (10-15 minut).
Krok 1 - Sezonowa zupa szczawiowa z jajkiem foto
2
Szczaw dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, odcinamy łodygi, a liście drobno siekamy. Na patelnię z roztopionym masłem wrzucamy szczaw i smażymy na średnim ogniu przez 7-8 minut często mieszając, aż szczaw się mocno skurczy i rozpadnie. Podsmażone liście razem z masłem na którym się smażyły dodajemy do zupy. Gotujemy 3 minuty.
Krok 2 - Sezonowa zupa szczawiowa z jajkiem foto
3
Zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem czarnym i solą. Śmietanę roprowadzić w trzech łyżkach wazowych gorącej zupy, następnie ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy do zupy. Zagotowujemy i podajemy koniecznie z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!
Krok 3 - Sezonowa zupa szczawiowa z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 16.06.2017 17:37
pyszna zupka:)
Urszula Świeca 06.06.2017 18:55
Lubię taką zupkę.))
Bożena Matuszczyk 05.06.2017 19:26
Smakowita zupka;)
w mojej kuchni 05.06.2017 17:35
pyszna zupa na obiad
Ada-Gaba 05.06.2017 17:00
bardzo pyszna zupa
Janina 05.06.2017 16:13
Smaczna zupka;))
mirosława4 05.06.2017 11:49
bardzo smaczna
Habibi 05.06.2017 11:32
Bardzo lubimy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak