Przepis i sposób przygotowania na: Sezonowa polędwica wołowa w plastrach wędzonego boczku ze smażonymi grzybami Roberta Sowy
Z polędwicy wołowej przygotować porcje na 8 steków, dokładnie natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić do lodówki. Po upływie 3-4 godzin mięso wyjąć z marynaty, owinąć plastrami boczku i związać sznurkiem.
Tak przygotowaną polędwicę posypać rozmarynem na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po 3 minuty z każdej strony, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180C (pamiętajmy, że długość pieczenia uzależniona jest od preferowanego stopnia wysmażenia steków).
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojone w cząstki grzyby, plastry cebuli i czosnku. Po 5 minutach wlać nalewkę, całość wymieszać, dodać pestki słonecznika, natkę pietruszki i ser, doprawić do smaku.
Polędwicę wołową wyjąć z piekarnika, zdjąć sznurek i podawać na aromatycznych grzybach z natką pietruszki i tartym serem bursztyn.