Sezamowy kurczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1-1,3 kg
  • papryka

  • cebula

  • małych kolb kukurydzy

    5 dag
  • piwa

    szklanka
  • sezam

  • sól

  • pieprz

  • suszona kolendra

  • olej sezamowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć: solą, pieprzem i kolendrą, po czym odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć go do nasmarowanej uprzednio formy i skropić olejem sezamowym, po czym wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne pół godziny, co jakiś czas polewając piwem oraz wytwarzającym się sosem. Na mniej więcej kwadrans przed skończeniem pieczenia do formy wrzucić pokrojone warzywa: cukinię, paprykę, cebulę i kukurydzę, a kurczaka posypać ziarnami sezamu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aacaac 15.01.2012 07:15
ciekawe
Jaheira11 20.10.2011 22:46
kurczaka w tym wydaniu jeszcze nie próbowałam
rzenia15 10.03.2011 16:11
super przepis
Dorota59 04.03.2011 17:07
apetyczne
Agnieszka140 16.12.2010 16:54
brzmi smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat