Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziarna sezamu 210 g
cukier 210 g
miód prawdziwy 1 1/2 łyżki
woda 2 łyżki

Dodatkowo

papier do pieczenia 2 arkusze

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamki

1. Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż patelnia wciąż jest rozgrzana i proces prażenia trwa nadal.
2. Do garnka najlepiej o grubym dnie wsypać cukier, dodać wodę i podgrzewać na wolnym ogniu (nie mieszać) do czasu, aż cukier się roztopi i zmieni kolor na jasno brązowy.
3. Dodać miód, wymieszać i po chwili zdjąć z palnika.
4. Następnie wsypać sezam, szybko wymieszać, aby masa była jednolita.
5. Gorącą masę szybko wyłożyć na papier, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
6. Od jeszcze ciepłego placka odkleić koniecznie papiery (gdy wystygnie będzie to bardzo trudne) i ostrym nożem pokroić go na małe prostokąty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 29.10.2016 21:04
to coś dla mnie :)
Urszula Świeca 28.10.2016 14:27
Uwielbiam sezamki.))
Wiesława1 28.10.2016 13:30
Super propozycja
Aleksandra/Olcia 28.10.2016 13:25
domowe muszą być pyszne
ilka01 28.10.2016 13:23
super przepis :)
Wacław 28.10.2016 12:45
bardzo apetyczne
Justi2401 28.10.2016 12:10
Wyglądają świetnie!
Madzai 28.10.2016 11:16
Bardzo smacznie
bertpvd 28.10.2016 11:03
przepiękne są te sezamki
Mniam 28.10.2016 10:44
O ja! Muszę zrobić :)
Ewelina1991 28.10.2016 10:24
uwielbiam sezamki
pestka 28.10.2016 10:06
bardzo je lubię
Konczi 28.10.2016 09:53
Świetnie się prezentują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak