Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 2 lyzki
miód 100 g
cukier 100 g
sezam 200 g biały
sezam czarny 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamki

Kroki postępowania

1

Na dużą patelnie wrzucić masło, cukier i wlać miód. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Krok 1 - Sezamki foto
2

Następnie wsypać biały i czarny sezam. Wymieszać dokładnie z gęstym płynem.
Krok 2 - Sezamki foto
3
Smażyć na małym ogniu kilka (-naście) minut aż sezam się zrumieni. W międzyczasie przygotować duży płat papieru do pieczenia (dobrej jakości).
Krok 3 - Sezamki foto
4

Gorącą masę wylać na papier do pieczenia, przykryć drugim płatem, rozwałkować na pożądaną grubość. Odstawić na 15 minut do przestudzenia.
Krok 4 - Sezamki foto
5

Następnie należy zdjąć górną warstwę papieru i pokroić masę na kwadraty/prostokąty.
Krok 5 - Sezamki foto
6
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Sezamki odlepić od papieru i wyłożyć na talerz
Krok 6 - Sezamki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 26.06.2015 16:48
takie słodkości bardzo lubię
Zdzisław 25.06.2015 22:04
takie słodkości bardzo lubię
Stenka 25.06.2015 21:52
muszę wypróbować, bo bardzo lubię sezamki
fotoviderek 25.06.2015 21:41
Domowe są pyszne :)
Hrabina w kuchni 25.06.2015 20:57
Uwielbiam sezamki, mogę jeść garściami :) Superowe!
irenka 25.06.2015 20:04
super przepis,muszę wypróbować
molanka 25.06.2015 18:07
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak