Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serówki- drożdżówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
masło 10 dag
drożdże 3 dag
mleko 200 ml
jaja 5
cukier kryształ 4 łyżka
cukier wanilinowy 2
twaróg 30 dag
żółtko jajek 1
cukier puder 3 łyżki
wiśnie bez pestek 0,5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Serówki- drożdżówki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski.
Drożdże rozkruszyć i utrzeć z łyżeczką cukru kryształu, wlać letnie przegotowane mleko i dokładnie połączyć. Całość dodać do mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż trochę podrośnie.
W międzyczasie rozpuścić masło.
Krok 1 - Serówki- drożdżówki foto
2
3 jaja rozbić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem kryształem do białości i razem z całym jajkiem i paczką cukru wanilinowego dodać do podrośniętego rozczynu.
Krok 2 - Serówki- drożdżówki foto
3
Następnie zagniatać ciasto, wlewając stopniowo przestudzone, roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż zacznie odstawać od dłoni. Można podsypywać trochę mąki. Potem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Serówki- drożdżówki foto
4
Na nadzienie utrzeć przemielony ser, żółtko i całe jajko. Dodać też cukier wanilinowy i puder. Można dodać olejek i wiórka. Ucierać. Po około 10 minutach dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Krok 4 - Serówki- drożdżówki foto
5
Z podrośniętego ciasta formować wałek, i pokroić go na kawałki. Każdy kawałek spłaszczamy i nakładamy masę serową, dekorujemy wiśniami. Brzegi drożdzówek smarujemy białkiem, który nada im ładny kolor.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wkładamy drożdżówki, wstawiamy do piekarnika, nagrzanego na ok. 180 stopni. Pieczemy niecałe pół godziny.

Smacznego!!!
Krok 5 - Serówki- drożdżówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 11.09.2014 07:27
pyszne drożdżóweczki
czekoladka_m 04.03.2014 12:23
Po prostu uwielbiam!!!
gosia1988 01.03.2014 12:55
smakowicie wyglądają
malina 31.08.2013 19:08
świetne śniadanie , coś dla mnie
EmciaPichci 27.08.2013 08:01
coś fantastycznego!
Agata3 06.07.2013 23:38
Uwielbiam drożdżówki z serem ! te pewnie są świetne :)
Mniam 05.07.2013 16:41
Zjadło by się takie pyszności i do tego ręcznie ucierane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak