Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe paluszki ze słonecznikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350 g
masło 220 g
zmielony twaróg 220 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2
słonecznik łuskany 2 garście

Porada

Paluszki takie idealnie nadają się na imprezową przekąskę.

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe paluszki ze słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Mąkę, masło, twaróg, sól, cukier i 1 jajko umieszczamy w misce i wyrabiamy na gładką masę.
Krok 1 - Serowe paluszki ze słonecznikiem foto
2
Gdy powstanie nam kulka umieszczamy ją na godzinę w lodówce.
Krok 2 - Serowe paluszki ze słonecznikiem foto
3
Ciasto rozwałkowujemy tak by miało ok.0,5 cm grubości. Wykrawamy paluszki o szerokości ok.1,5 cm i długości według uznania.
Krok 3 - Serowe paluszki ze słonecznikiem foto
4
Paluszki wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut.
Krok 4 - Serowe paluszki ze słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 02.02.2015 08:41
apetyczne :)
miodunka 01.02.2015 18:11
Bardzo fajny pomysł na przekąskę, ciekawe czy pasowałyby do barszczyku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak