Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe oponki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
jaja 1 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana proc 2 łyżki
masło 1 łyżka
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wódka 2 łyżeczki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
twaróg 450 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe oponki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodawać po kolei każdy ze składników wyrabiając gładkie ciasto. Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm (moje były cieńsze i dlatego są mniejsze), wykrawać szklanką a kieliszkiem wykroić mniejsze kółeczko. Oponki smażyć w głebokim oleju z obu stron na złoto (trwa to chwilkę, więc trzeba robić to uważnie!), odkładać na papierowy ręcznik. Podawać obficie posypane cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 29.08.2013 20:08
mniam mniam
IwonaKa 14.05.2013 20:57
moja mama robiła takie oponki,są naprawdę smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak