Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowa tarta z grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 250 g
masło 250 g
Farsz:
jajko 5 sztuk
jajko 1 sztuk
śmietana 6 łyżek
ser topiony 4 sztuki
sól do smaku
pieczarki 8 sztuk
papryka 1 sztuka
pomidory bez skóry 3 sztuki
natka pietruszki
oregano 1 łyżeczka
ser biały 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowa tarta z grzybami

Kroki postępowania

1
Odmierzamy składniki na ciasto.
Krok 1 - Serowa tarta z grzybami foto
2
Wkładamy do miski masło, mąkę i ser. Doprawiamy odrobinĄ soli.
Krok 2 - Serowa tarta z grzybami foto
3
Zagniatamy ciasto.
Przekładamy na folię aluminiową ,ściśle zawijamy i schładzamy w lodówce 50 minut.
Krok 3 - Serowa tarta z grzybami foto
4
Gotowe ciasto wykładamy do wysmarowanej margaryną i posypaną mąką formy do tarty.
Krok 4 - Serowa tarta z grzybami foto
5
Nakłuwamy widelcem po całej jego powierzchni.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy ciasto.
Podpiekamy około 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika.
Krok 5 - Serowa tarta z grzybami foto
6
Pieczarki oczyszczamy, paprykę kroimy w paski.
Jajka międzyczasie gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Kroimy w plastry.
Krok 6 - Serowa tarta z grzybami foto
7
Do miski wlewamy śmietanę ,jajko i doprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Krok 7 - Serowa tarta z grzybami foto
8
Mieszamy dodając pomidory z puszki. Rozgniatamy je widelcem.
Krok 8 - Serowa tarta z grzybami foto
9
Na podpieczonym cieście układamy przekrojone w pół kapelusze z pieczarek na przemian z plastrami jajek.
Drugą warstwę układamy w ten sposób, że na ułożone wcześniej jajko kładziemy pieczarkę ,a na pieczarkę jajko.
Między nie wsypujemy pokrojone drobno ogonki z pieczarek i paski papryki.
Krok 9 - Serowa tarta z grzybami foto
10
Zalewamy całość sosem zrobionym ze śmietany,jajka i pomidorów.
Na wierzch układamy pokrojony serek topiony.
Krok 10 - Serowa tarta z grzybami foto
11
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 30 minut.
Przed podaniem ozdabiamy listkami natki pietruszki.
Krok 11 - Serowa tarta z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 24.02.2014 22:17
Podoba mi się ten przepis.
pacpaw 02.01.2014 21:55
znakomita ta tarta
Grażyna13 03.08.2013 18:40
Podoba mi się :)
Grazyna0211 19.07.2013 10:46
smacznie się zapowiada
IwonaDD 06.05.2013 08:29
ślinka cieknie na jej widok
kuklik 01.01.2013 12:09
smakowite
IZABELA29 06.11.2012 08:45
dziękuje Mistrzu Smaku za wyróżnienie głosikiem.
olkaaa 06.11.2012 08:04
koniecznie muszę spróbować
caralajna 06.11.2012 07:40
ciekawy przepis
Mysiunia 05.11.2012 16:14
chętnie wypróbuję :)
Bernadeta 05.11.2012 08:20
smacznie to wygląda
Wacław 02.11.2012 10:15
pycha,moje ulubione smaki,mniammmmmmmmm !
Rafał10 30.10.2012 21:30
fajny pomysł
IZABELA29 30.10.2012 15:05
Beatris zapraszam:)
Beatris 30.10.2012 13:50
Skusiłabym się na porcyjkę, albo i dwie...
edyta44 30.10.2012 12:13
smaczne
tomek18 30.10.2012 10:48
pycha
Cukiereczek13 30.10.2012 09:24
wspaniała :)
Katarzyna54 30.10.2012 09:16
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak