Serowa rolada z zielonym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto serowe:

  • jajko

    4
  • majonez

    4 łyżki
  • ser żółty

    500 g
  • sól i pieprz

Farsz

  • filet z kurczaka

    650 g
  • żółty ser starty

    100 g
  • groszek zielony

    250 g
  • bazylia świeża

    50 g
  • orzeszki ziemne

    80 g
  • parmezan starty

    30 g
  • oliwa

    60 ml
  • ząbek czosnku

    1
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Serowa rolada z zielonym farszem foto
Ciasto serowe:
Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby go nie uszkodzić.
Krok 2 - Serowa rolada z zielonym farszem foto
Filet z kurczaka pokroić w plastry, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 3 - Serowa rolada z zielonym farszem foto
Zielony groszek ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Serowa rolada z zielonym farszem foto
Farsz zblendować z zielonym groszkiem na gładką masę.
Krok 5 - Serowa rolada z zielonym farszem foto
Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Linka2107
Drobiowo – serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska ale również pełnowartościowe danie obiadowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 09.09.2016 21:17
Ładnie wygląda.
Ada-Gaba 13.07.2016 21:16
wygląda super
Maridka19 07.07.2016 10:30
Ależ to musi smakować:)
iziona 04.07.2016 19:30
Niesamowita zieleń tego farszu :)
gosia56 04.07.2016 13:34
super pomysł ;)
RenataZ-et 04.07.2016 09:37
bardzo apetyczna fotka
Ola1984 04.07.2016 09:31
Bardzo fajny pomysł na przekąskę.
paulina2157 04.07.2016 08:05
pięknie wygląda
Wiktoria29 03.07.2016 21:40
ciekawa jestem smaku
Edith85 03.07.2016 20:44
Rewelacyjna rolada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat