SEROMIODOWNIK Z ORZECHAMI ZIEMNYMI I KRÓWKĄ

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    0.5 kg.
  • miód

    2 łyżki
  • masło

    200 gram
  • cukier

    200 gram
  • jaja

    2 szt.
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • mleko

    2 łyżeczki

MASA SEROWA

  • twaróg zmielony

    1 kg.
  • budyń waniliowy

    2 op.
  • mleko

    1/3 szkl.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • żółtko jajek

    4 szt.
  • białko

    z 4 jaj
  • masło

    200 gram

DODATKOWO

  • masa krówkowa

    1 puszka
  • orzeszki ziemne

    3/4 szkl.( bez soli,posiekane)
  • mleko

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać posiekane masło, miód, cukier, jaja. Sodę wymieszać w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części i odstawić do lodówki ( w woreczku ).
2.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i trzema partiami twaróg, dalej miksując. W osobnej misce ubić na sztywna pianę białka. Do masy serowej dodawać stopniowo białka i mieszać delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Całość przelać do dużego garnka i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać dodać rozrobione w mleku budynie, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
3.Na blacie rozsypać mąkę. Rozwałkować każdy placek ciasta. Blachę 25 x 30 cm. wyłożyć pergaminem. Ciasto przełożyć na blachę, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut na środkowy ruszt ( z termoobiegiem ). Tak postępujemy z każdym plackiem ciasta.
4.Kiedy upieczemy wszystkie placki. Pierwszy wkładamy z powrotem do blachy. Wykładamy 1/3 masy serowej. Tak postępujemy z każdym plackiem. Na wierzch ostatniego blatu polewamy roztopiony w garnuszku z mlekiem kajmak. Posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki na noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bartek8585 26.05.2016 22:31
o tak! Zdecydowanie!
smerfetka79 12.05.2016 00:13
Kolejne piękne. Zapisuję do ul. i zrobienia
Bernadeta1 31.01.2016 20:30
takie ciasto na pewno bardzo by mi smakowało
KORAL 24.01.2016 21:28
Wspaniałe ciasto.
VioletoweKucharzenie 21.01.2016 09:53
poproszę o kawałeczek!
Kolorowa 20.01.2016 21:11
Pysznie ;)
monikaT83 20.01.2016 11:55
Rozkosz dla podniebienia ale także dla oczu!!! Super przepis!!!
Barbara13 19.01.2016 20:54
ale pyszne ciacho,aż ślinka leci
Wiktoria29 19.01.2016 20:09
mniam wygląda bajecznie
Iwusia 19.01.2016 19:20
ale wspaniałe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat