Przepis i sposób przygotowania na: SEROMIODOWNIK Z ORZECHAMI ZIEMNYMI I KRÓWKĄ
2.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i trzema partiami twaróg, dalej miksując. W osobnej misce ubić na sztywna pianę białka. Do masy serowej dodawać stopniowo białka i mieszać delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Całość przelać do dużego garnka i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać dodać rozrobione w mleku budynie, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
3.Na blacie rozsypać mąkę. Rozwałkować każdy placek ciasta. Blachę 25 x 30 cm. wyłożyć pergaminem. Ciasto przełożyć na blachę, podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut na środkowy ruszt ( z termoobiegiem ). Tak postępujemy z każdym plackiem ciasta.
4.Kiedy upieczemy wszystkie placki. Pierwszy wkładamy z powrotem do blachy. Wykładamy 1/3 masy serowej. Tak postępujemy z każdym plackiem. Na wierzch ostatniego blatu polewamy roztopiony w garnuszku z mlekiem kajmak. Posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki na noc.