Seromak/seromakowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    1 1/2 szklanka
  • masło zimne

    115 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    1 kilogram
  • jajka

    4 sztuka
  • cukier

    180 gram
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • masło miękkie

    100 gram
  • olejek pomarańczowy

    1/2 łyżeczka

Masa makowa

  • masa makowa

    850 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżka
  • olejek migdałowy

    1/2 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżka
  • płatki migdałowe

    4 łyżka

Polewa

  • czekolada mleczna

    150 gram
  • masło

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Do mąki dodać sól, zimne masło i posiekać składniki nożem. Dodać cukier i rozkłócone jajko. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
Schłodzonym ciastem wylepić spód formy o wymiarach ok. 36x24 cm. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać jajko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz aromat i migdały. Wymieszać.
Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać po jednej łyżce sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać aromat i budyń. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut. Seromak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Składniki polewy rozpuścić. Polewą polać wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 27.12.2015 15:28
Wygląda świetnie
gosia56 11.11.2015 10:37
super ciasto
Ela15 23.07.2015 13:58
ładnie wygląda
iziona 26.04.2015 17:58
Uwielbiam, a ten bosko wyglada
Magula 26.04.2015 17:50
mniam ciasto idealne
fotoviderek 26.04.2015 16:55
Lubię to ciacho :)
barbara11561 26.04.2015 14:54
uwielbiam takie połączenie
olkaaa 26.04.2015 14:41
fajny przepis
Internetowa Kuchnia 26.04.2015 14:36
Mam mak i chyba już wiem, co z Nim zrobię ;)
pajbek 26.04.2015 13:21
Super ciasto :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat