Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromak/seromakowiec

5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 1 1/2 szklanka
masło zimne 115 gram
cukier puder 100 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kilogram
jajko 4 sztuka
cukier 180 gram
budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło miękkie 100 gram
olejek pomarańczowy 1/2 łyżeczka

Masa makowa

masa makowa 850 gram
jajko 1 sztuka
mąka 2 łyżka
olejek migdałowy 1/2 łyżeczka
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżka
płatki migdałowe 4 łyżka

Polewa

czekolada mleczna 150 gram
masło 1 łyżeczka
mleko 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Seromak/seromakowiec

Ciasto: Do mąki dodać sól, zimne masło i posiekać składniki nożem. Dodać cukier i rozkłócone jajko. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
Schłodzonym ciastem wylepić spód formy o wymiarach ok. 36x24 cm. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).
Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać jajko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz aromat i migdały. Wymieszać.
Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać po jednej łyżce sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać aromat i budyń. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut. Seromak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Składniki polewy rozpuścić. Polewą polać wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.12.2015 15:28
Wygląda świetnie
gosia56 11.11.2015 10:37
super ciasto
Ela15 23.07.2015 13:58
ładnie wygląda
iziona 26.04.2015 17:58
Uwielbiam, a ten bosko wyglada
Magula 26.04.2015 17:50
mniam ciasto idealne
fotoviderek 26.04.2015 16:55
Lubię to ciacho :)
barbara11561 26.04.2015 14:54
uwielbiam takie połączenie
olkaaa 26.04.2015 14:41
fajny przepis
Internetowa Kuchnia 26.04.2015 14:36
Mam mak i chyba już wiem, co z Nim zrobię ;)
pajbek 26.04.2015 13:21
Super ciasto :-)
Aleksandra/Olcia 26.04.2015 12:29
pyszne ciasto
iskierka.ag 26.04.2015 11:47
Moje smaki, musi być przepyszne.
norweska20 26.04.2015 11:45
od dłuższego czasu za mną chodzi.....apetyczne :)
Renata9 26.04.2015 11:41
Fajne ciacho :-)
Małgorzata Pin 26.04.2015 11:28
Wyśmienite ciasto, super.
luna76 26.04.2015 10:54
dawno nie robiłam, narobiłaś mi smaka na tak pyszne ciasto :)
Róża1 26.04.2015 10:54
przepadam za takim połączeniem :-)
Babeczka35 26.04.2015 10:48
Pyszne ciasto.
Ewelina1991 26.04.2015 10:43
wspaniałe ciacho!!!
Futka 26.04.2015 10:35
Przepyszne i pomysłowe ciasto. Prezentuje się bajecznie :)
Janina 26.04.2015 10:24
Smaczne ciasto;)
tomek18 26.04.2015 10:12
uwielbiam seromaki :)
Wiktoria29 26.04.2015 09:48
wygląda idealnie i z pewnością tak smakuje
Maridka19 26.04.2015 09:44
Ja te też bardzo lubię :)
IZABELA29 26.04.2015 09:38
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak