Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERO-MAKOWIEC WIEDEŃSKI

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 300 g
cukier puder 100 g
masło 150 g
żółtko jajek 2 szt
jajko 4 szt
mąka zmieniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
margaryna 1/2 kostki
aromat arakowy
masa makowa 1 kg
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: SERO-MAKOWIEC WIEDEŃSKI

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 2 cm. i ułożyć w blaszce.
Krok 1 - SERO-MAKOWIEC WIEDEŃSKI foto
2
Żółtka z masy serowej utrzeć z cukrem i margaryną. Do masy stopniowo dodawać po trochu sera, mąkę i cukier waniliowy na koniec wlać aromat, dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie ją połączyć z serem. Masę wylać na ciasto. Piec ok. 30 min.
Krok 2 - SERO-MAKOWIEC WIEDEŃSKI foto
3
Po tych 30 min. wyciągamy i wykładamy na wierzch gotową masę makową z bakaliami (lub sami możemy dodać). Wkładamy ciasto jeszcze na ok. 15 min.
Krok 3 - SERO-MAKOWIEC WIEDEŃSKI foto
4
Po upieczeniu (oczywiście sprawdzamy patyczkiem), studzimy i kroimy w odpowiednie porcje i doskonale nadaje się do kawy.
SMACZNEGO!!!!!
Krok 4 - SERO-MAKOWIEC WIEDEŃSKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 25.02.2013 08:11
dobre
fotoviderek 25.02.2013 07:34
Pyszne ciasto :)
miroslawa 25.02.2013 05:26
super!!!
treonina 25.02.2013 00:12
jedno z najlepszych połączeń jak dla mnie!
[email protected] 24.02.2013 20:00
na pewno spróbuje bo uwielbiam ciasta
kala9287 24.02.2013 19:53
mniamm
adelajda 24.02.2013 19:36
super połączenie !!
IwonaDD 24.02.2013 19:15
szcześliwy ten co go skosztuje -wyglada mega pysznie
Henryka2 24.02.2013 18:59
Super ciasto, tylko zastanawiam się czy 15 minut dla maku to nie za mało. Wypróbuję wkrótce.
Henryka2 24.02.2013 18:59
Super ciasto, tylko zastanawiam się czy 15 minut dla maku to nie za mało. Wypróbuję wkrótce.
Henryka2 24.02.2013 18:59
Super ciasto, tylko zastanawiam się czy 15 minut dla maku to nie za mało. Wypróbuję wkrótce.
babajaga1969 24.02.2013 18:50
wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak