Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 szkl
margaryna 1/4 kostki
cukier puder 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt
masa makowa 1 puszka
jabłko 1 szt
rodzynki 1-2 łyżki
ser biały 70 dkg
margaryna 1/2 kostki
budyń śmietankowy 1 opak
cukier 1 szkl
jajko 7 szt
rodzynki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec

Ciasto: Z mąki, 1/4 kostki margaryny, 1/4 szkl. cukru pudru, żółtko i proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno blaszki, nakłuwamy gęsto widelcem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok 10 mi.

Mak: Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, rodzynki dodajemy do masy makowej – mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód.

Ser: 1/2 Margarynę ucieramy dodajemy do niej porcjami 1 szkl cukru. Żółtka oddzielamy od białek. Do margaryny z cukrem dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie porcjami dodajemy ser biały ( musi być mielony), dodajemy budyń ( w proszku) i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy bakalie. Gotową masę serową wykładamy na mak.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 60 minut.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 14.02.2014 20:01
bardzo dobre ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak