Seromakowiec

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj polecam mój seromakowiec z gotowej masy makowej. Jest to ciasto trochę pracochłonne, ale za to bardzo smaczne więc warto go upiec. Jeżeli lubimy serniki i makowce to tu mamy 2 w jednym.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • masło lub margaryna

    0.5 kostki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa makowa:

  • masa makowa

    1 puszka
  • jajko

    1 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 duże łyż.
  • bakalie

    100 g

Masa serowa:

  • ser na sernik

    1 kg
  • jajko

    4 szt.
  • masło

    0.5 kostki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • olejek migdałowy

    4 krople
  • cukier

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru pudru oraz żółtek zagnieść ciasto, wyrobić na gładką, jednolitą masę, a następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i podpiec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą).

Gotową masę makową wymieszać z jajkiem i bułką tartą (można dodać jeszcze dodatkowo bakalie).

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka a następnie partiami ser. Następnie do masy dodać kilka kropel olejku migdałowego i budyń wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową.

Na podpieczony spód rozłożyć masę makową wyrównać, na nią wylać masę serową, równomiernie rozprowadzić po całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 50 ml śmietany 30%.

Wielkość blaszki: 23/34 cm

Bożena Matuszczyk
Cukru do sera dodajemy według uznania, w zależności od kwaśności sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:34
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat