Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sero-makowiec

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 300 g
masło lub margaryna 200 g
cukier 100 g
jajko 1,5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa makowa

masa makowa 1 op

masa serowa

twaróg 500 g
cukier 0,5 szkl
jajko 3 szt
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: sero-makowiec

wszystkie składniki na ciasto przesiekać na stolnicy i zagnieść gładkie ciasto.Włozyć do woreczka i dobrze schłodzić w zamrażarce.
ser wyłożyć do miski dodać obie mąki ,masło i zmiksować .Oddzielić żółtka od białek .Żółtka dodać do sera ,doać cukier i zmiksować .Na koniec dodać ubitą pianę z białek i zamieszać
Ciasto podzielić na 2 części .Większą częścią wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem .Następnie łyżką nakładać porcje masy makowej i masy serowej nierównomiernie-tak aby powstały łatki .Następnie resztę ciasta kruchego zetrzeć na tarce lub poskubać palcami na wierzch ciasta.Upiec w temp 170st ok 1 godz i 15 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.12.2014 21:12
ja też lubię takie ciasto
Bernadeta1 15.12.2014 17:03
lubię takie ciasto
ice cubes 15.12.2014 15:33
dobry deser :)
jasiek 15.12.2014 15:18
dwa w jednym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak