Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernikowa składanka

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne ciasto przygotowane z serem i herbatnikami, przełożone kremem budyniowo-karmelowym na każdą okazję.

Składniki:

Ciasto:

mąka 1.5 szklanki
kakao 3 łyżki
masło/margaryna 250 gramów
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
woda zimna 5 łyżek

Masa serowa:

jajko 4 sztuki
cukier 250 gramów
ser biały 60 dag
masło 125 gramów
mąka pszenna 3 łyżki

Krem budyniowo - karmelowy:

mleko 0.5 litra
budynie śmietnkowe 2 opakowania
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 125 gramów
masa krówkowa 0.5 puszki

Dodatkowo:

frużelina 1 słoik
herbatniki 90 sztuk
draże kolorowe 10 sztuk
polewa czekoladowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowa składanka

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pozostałe składniki, oprócz jajek i mąki rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do rozpuszczonej i ostudzonej masy kakaowej, wymieszać, przesiać mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wkręcić do masy. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 24/34 cm.

Masa serowa:

Białka oddzielić od żółtek. Ser zblendować z żółtkami i masłem, następnie dodać mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany, cały czas miksując dodawać po łyżce cukru. Pianę przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę serową wykładać łyżką na ciasto. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 50 minut w 180 stopniach, ostudzić.

Krem budyniowy:

Do garnka wlać 1.5 szklanki mleka, dodać masło, zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie z mąką ziemniaczaną, wlać budyń do gotującego mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania, zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Ucierając masę budyniową dodawać po łyżce masy krówkowej, dokładnie utrzeć, podzielić na dwie części.

Składanie ciasta:

Jedną część kremu budyniowego wyłożyć na ciasto, przykryć warstwą herbatników Petit Beurre, następnie frużelina porzeczkowa i warstwa herbatników. Ostatnia warstwa kremu budyniowego i herbatniki. Ciasto oblać polewą czekoladową, udekorować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 06.02.2019 14:34
Pięknie się prezentuje i na pewno też tak smakuje : )
Bożena Matuszczyk 06.02.2019 09:35
Ciekawa propozycja na ciasto.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak