SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZESZKAMI NERKOWCA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO BLACHA KWADRATOWA

  • czekolada gorzka

    200 gram
  • cukier

    1 szkl.
  • mąka

    1 szkl.
  • masło

    200 gram
  • rum

    3 łyżki

MASA SEROWA

  • twaróg zmielony

    750 gram
  • jaja

    2 szt.
  • mąka

    3 łyżki
  • serek mascarpone

    250 gram

DODATKOWO

  • jagody

    2 szkl.
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • mleko

    3-4 łyżki
  • orzechy nerkowca

    3/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZESZKAMI NERKOWCA foto
W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz masło i rum. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca.
Krok 2 - SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZESZKAMI NERKOWCA foto
Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ).
Krok 3 - SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZESZKAMI NERKOWCA foto
Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika na 55-60 min. na 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta od razu nie wyciągamy, zostawiamy w uchylonym piekarniku.
Krok 4 - SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZESZKAMI NERKOWCA foto
Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Wylać na ostygnięty sernik. Orzeszki podprażyć na patelni na złoty kolor.. Posiekać i posypać ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 07.08.2015 21:01
Super przepis :)
Małgorzata Pin 06.08.2015 17:24
Idealny, piękny i na pewno pyszny.
Saga123 06.08.2015 17:11
wygląda idealnie :)
dom-agi 06.08.2015 13:22
Wygląda obłędnie!
Stenka 06.08.2015 12:30
smaczne ciasto
Małgorzata92 06.08.2015 12:08
Zdecydowanie jestem na tak :)
IZABELA29 06.08.2015 11:49
cudne ciacho
Aleksandra/Olcia 06.08.2015 11:26
aż ślinka leci mniam
jagoda5913 06.08.2015 11:20
Smaczne ciasto
olyabuziaczek 06.08.2015 11:19
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat