Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniko-makowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ SEROWA warstwa

twaróg zmielony 1 kg
masło 200 g
cukier 1 szkl.
jajko 5 dużych
budyń waniliowy 1 op.
kasza manna 3-4 łyżki

~ MAKOWA warstwa

mak 350 g
mleko do namoczenia maku
jajko 2 duże
aromat rumowy lub migdałowy
cukier 1/2 szkl.
miód płynny 3 łyżki
masło 50 g

~ CIASTO ucierane

jajko duże
cukier puder 1/4 szkl.
mąka pszenna 2/3 szkl.
masło 40 g
śmietana gęsta 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Serniko-makowiec

~ CIASTO ucierane:
Jajko zmiksować z cukrem pudrem. Masło rozpuścić i połączyć ze śmietaną i koglem-moglem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krótko zmiksować.

~ MASA makowa:
Mak zalać gorącym mlekiem i gotować 15 minut na minimalnym ogniu. Nakryć i pozostawić do ostygnięcia - można na całą noc. Potem dokładnie odcedzić i zmielić.
Do maku dodać miód, stopione masło i jajka ubite z cukrem i aromatem.

~ MASA serowa:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ser zmiksować z żółtkami, rozpuszczonym masłem, sypkim budyniem i kaszą manną. Połączyć z pianą.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wylać ciasto ucierane i lekko podpiec.
Na ciasto wyłożyć masę makową -równo rozprowadzić.
Na wierzch wylać masę serową i rozsmarować delikatnie.
Piec ok 80-90 min w te. 160°C.

Po upieczeniu ciasto ostrożnie nakryć dużą deską i odwrócić dnem do góry - zdjąć papier i posypać cukrem pudrem. Pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 31.12.2016 01:02
Smacznie wygląda!
Patrycja33 29.12.2016 14:25
uwielbiam to ciasto!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak