Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik żurawinowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 2 szkl
masło 82% 3/4 kostki
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 1 kg
konfitura żurawinowa 8 łyżeczek
jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
kisiel żurawinowy 1 szt

Porada

Aby sernik był równy należy trzymać się wskazówek z przepisu dotyczących zarówno przygotowania jak i pieczenia. Lekko słodki, przełamany kwaskową żurawiną to idealne połączenie.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik żurawinowy

Kroki postępowania

1
Spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowanym ciastem wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Krok 1 - Sernik żurawinowy foto
2
Masa serowa: ser przekładamy do miski, krótko miksujemy i dodajemy jajka stopniowo, po każdym dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, mąkę i proszek z kisielu. Na koniec dżem żurawinowy. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników.
Krok 2 - Sernik żurawinowy foto
3
Masę równo rozprowadzamy na podpieczonym kruchym spodzie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika.
Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, po czym temperaturę zmniejszamy do 160-165 stopni. Po godzinie jeszcze raz zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
Krok 3 - Sernik żurawinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.01.2016 20:24
wyśmienity serniczek
MałaMi89 10.01.2016 19:51
U mnie właśnie była taka domowej roboty ;) bez pasteryzowania, przechowywana w lodówce. Muszę sobie taką sama zrobić (wziąć przepis), bo tą akurat dostałam ;)
mirosława4 10.01.2016 18:06
z takim połączeniem jeszcze nie jadłam , zapewne był smaczny
Aleksandra/Olcia 10.01.2016 16:53
wspaniały deser na niedzielę
Renata9 10.01.2016 16:10
Wyśmienity serniczek :-) Uwielbiam konfiturę żurawinową, zwłaszcza tą własnej roboty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak