Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik żurawinowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier waniliowy 1 opak
cukier puder 1 szkl
kasza manna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kandyzowana skórka pomarańczow 2 łyżki
tłuszcz do formy
sól 1 szczypta
mąka do obsypania żurawiny
cukier puder do obsypania
żurawina
twaróg 1 ( z wiaderka, mielony)
Do dekoracji:
melisa

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik żurawinowy

Kroki postępowania

1
Suszoną żurawinę wsypać do garnuszka, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut do namoczenia. Następnie odsączyć żurawinę na cedzaku.
Krok 1 - Sernik żurawinowy foto
2
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puch, dodać cukier puder i cukier waniliowy, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce twarogu z wiaderka, skórkę pomarańczową
Krok 2 - Sernik żurawinowy foto
3
Obtoczoną w mące żurawinę dodać, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Sernik żurawinowy foto
4
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę serową.
Krok 4 - Sernik żurawinowy foto
5
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 65 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a sernik pozostawić jeszcze przez 35 minut.
Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Sernik żurawinowy foto
6
Smacznego !
Krok 6 - Sernik żurawinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta11 01.12.2013 19:33
pyszny serniczek
Olga_SK 01.12.2013 19:03
Żurawina jako dodatek do sernika to całkiem dobry pomysł :)
Anna133 01.12.2013 19:00
uwielbiam serniki choć sama dopiero raz piekłam
Sylwia26 01.12.2013 18:56
ślinka leci :)
Ania321 01.12.2013 18:50
wygląda bardzo zachęcająco :)
Renata9 01.12.2013 18:49
pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak