Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ze skórką pomarańczową

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik ze skórką pomarańczową.

Składniki:

Składniki na spód:

skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki
herbatniki 150 gramów
masło 75 gramów

Składniki na masę serową:

ser biały 500 gramów
jaja 3 sztuki
serek mascarpone 200 gramów
cukier 200 gramów
sok z pomarańczy 1 sztuka
mąka pszenna 40 gramów

Wierzch:

śmietanka kremowa 200 gramów
cukier puder 2 łyżeczki
galaretki pomarańczowe 1 sztuka
skórka z pomarańczy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ze skórką pomarańczową

Spód: Herbatniki kruszymy bardzo drobno, mieszamy z rozpuszczonym masłem i skórką pomarańczową. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy.
Masa serowa: Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski i miksujemy krótko do połączenia w jednolita masę. Przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak