Sernik ze skórką pomarańczową

Sernik ze skórką pomarańczową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sernik ze skórką pomarańczową.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na spód:

  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    4 łyżki
  • herbatniki

    150 gramów
  • masło

    75 gramów

Składniki na masę serową:

  • ser biały

    500 gramów
  • jaja

    3 sztuki
  • serek mascarpone

    200 gramów
  • cukier

    200 gramów
  • sok z pomarańczy

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    40 gramów

Wierzch:

  • śmietanka kremowa

    200 gramów
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • galaretki pomarańczowe

    1 sztuka
  • skórka z pomarańczy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Spód: Herbatniki kruszymy bardzo drobno, mieszamy z rozpuszczonym masłem i skórką pomarańczową. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy.
Masa serowa: Wszystkie składniki na masę przekładamy do miski i miksujemy krótko do połączenia w jednolita masę. Przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia wierzchu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat