Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z ziemniakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 750 g
ziemniaki ugotowane 300 g
jajko 3
masło 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 1/2 szkl
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa kandyzowana 1/2 szkl

Porada

Przepis znalazłam na mojewypieki.com i dostosowałam do własnych potrzeb.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ziemniakami

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy następnie rozpuszczone masło, zmielony twaróg, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, ekstrakt i utrzeć na gładką masę. Masy nie ucieramy za długo ponieważ sernik nam opadnie.

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy je do masy serowej (można dodać skórkę pomarańczy). Całość delikatnie mieszamy. Następnie masę przelewamy do wyłożonej papierem blaszki lub tortownicy o średnicy około 23 cm.

Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 80-90 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,a następnie wkładamy go do lodówki na całą noc.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 02.11.2015 18:59
Bardzo fajny przepis.
aginaa 02.11.2015 16:09
z ziemniaka jeszcze nie jadłam
Agnieszka-87-25 02.11.2015 15:25
dobry sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak