Sernik z truskawkami i galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • żółtka

    4
  • masło

    200 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/3 szklanki
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki

masa

  • serek homogenizowany

    3 opakowania
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • galaretka truskawkowa

    4 opakowania
  • wrzątek

    3 szklanki
  • truskawki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i dokładnie posiekaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Piecz w 200 C. przez ok. 20 minut.
Masa
Jedną galaretkę rozpuść w szklance wody. Pozostałe galaretki rozpuść w dwóch szklankach wody.
Śmietankę ubij na sztywno.
Serki homogenizowane wymieszaj z tężejącą galaretką ,rozpuszczoną w jednej szklance wody. Na koniec dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Masę wyłóż na przestudzony spód. Wstaw do lodówki.
Truskawki umyj i pokrój np. w plasterki lub na pół i wyłóż na cieście .
Na wierzch wylej pozostałe ,tężejące galaretki.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ania2610 30.06.2017 14:14
serniczek - zawsze chętnie :)
Janina 29.06.2017 17:04
Lubię takie smaki;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat