Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z truskawkami i galaretką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

żółtko jajek 4
masło 200 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/3 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki

masa

serek homogenizowany 3 opakowania
śmietana kremówka 1 szklanka
galaretka truskawkowa 4 opakowania
wrzątek 3 szklanki
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z truskawkami i galaretką

Ciasto
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i dokładnie posiekaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Piecz w 200 C. przez ok. 20 minut.
Masa
Jedną galaretkę rozpuść w szklance wody. Pozostałe galaretki rozpuść w dwóch szklankach wody.
Śmietankę ubij na sztywno.
Serki homogenizowane wymieszaj z tężejącą galaretką ,rozpuszczoną w jednej szklance wody. Na koniec dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Masę wyłóż na przestudzony spód. Wstaw do lodówki.
Truskawki umyj i pokrój np. w plasterki lub na pół i wyłóż na cieście .
Na wierzch wylej pozostałe ,tężejące galaretki.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 30.06.2017 14:14
serniczek - zawsze chętnie :)
Janina 29.06.2017 17:04
Lubię takie smaki;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak