Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
żółtko jajek
4 -
masło
200 gram -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier
1/3 szklanki -
mąka pszenna
2,5 szklanki
masa
-
serek homogenizowany
3 opakowania -
śmietana kremówka
1 szklanka -
galaretka truskawkowa
4 opakowania -
wrzątek
3 szklanki -
truskawki
Przepis i sposób przygotowania Sernik z truskawkami i galaretką
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i dokładnie posiekaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Piecz w 200 C. przez ok. 20 minut.
Masa
Jedną galaretkę rozpuść w szklance wody. Pozostałe galaretki rozpuść w dwóch szklankach wody.
Śmietankę ubij na sztywno.
Serki homogenizowane wymieszaj z tężejącą galaretką ,rozpuszczoną w jednej szklance wody. Na koniec dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Masę wyłóż na przestudzony spód. Wstaw do lodówki.
Truskawki umyj i pokrój np. w plasterki lub na pół i wyłóż na cieście .
Na wierzch wylej pozostałe ,tężejące galaretki.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Komentarze (2)